- Tur Adı:
- Van-Ahtar-Doğubeyazıt-Tatvan
- Tur Süresi:
- 3 gün
Van,Toprakları 19.069 km kare olan yüzölçümü ile Türkiye topraklarının %2,5’ ini oluşturur. Van, yüzölçümü bakımından Türkiye’nin 6. büyük ilidir. Van, Doğu Anadolu bölgesi’nin volkanik dağlarla kaplı çukur kesiminde bulunan Van Gölü’ nün doğu kıyısına 5 km uzaklıkta çok az meyilli bir arazi üzerine kurulmuştur. Rakım yüksekliği yaklaşık 1725 m dir. Türkiye’ nin en büyük gölü olan Van Gölü, yüksek dağların ortasında bir çöküntü durumundadır. Çevredeki yüksek dağlar Van ilinin sınırını oluşturur.
Van ili kuzeyden Ağrı ili, Doğubeyazıt, Diyadin ve Hamur ilçeleri; batıdan Van Gölü ile Ağrı ilinin Patnos ilçesi, Bitlis’ in Adilcevaz, Tatvan ve Hizan ilçeleri; güneyden Siirt’ in Pervari, Hakkâri ili, Beytüşebap ve Yüksekova ilçeleri ile komşudur. Doğuda İran Devleti yer alır.
Van, Doğu Anadolu bölgesinde bulunan diğer bütün iller gibi tarih, doğa, kültür ve kış turizmi bakımından önemli bir potansiyele sahiptir. Van’da bunlara ek olarak bir de deniz turizmi potansiyeli vardır ki, uygun yatırımlarla burada dört mevsim çok çeşitli turizmin etkinlikleri düzenlenebilir. Bu bilinçle hareket eden Van Valiliği Turizm Konseyi Turizm Envanter Komisyonu ilin kültürel ve doğal değerlerinin envanterini çıkarmaya başlamıştır.
Tatvan, Uzun bir geçmişe sahip bulunan Tatvan, ilk çağlardan itibaren çeşitli milletlere ev sahipliği yapmıştır. Büyük İskender, Dara, Selçuklu Hükümdarı Alparslan, Timur, Yavuz Sultan Selim, Kanuni Sultan Süleyman, Şah İsmail ve IV. Murat’ın ordularına geçit görevi yapmıştır. Osmanlı hükümdarları İran seferlerine çıktıklarında Tatvan’dan önemli oranda istifade etmiştirler. Hatta, İran seferi sırasında Kanuni Sultan Süleyman’ın, Van Gölünün güney batısına düşen bu limanda, bir tersane yaptırdığı bilinmektedir.
Araştırmalar sonucunda elde edilen belgelerden ve eski kaynaklardaki bilgilerden anlaşıldığı kadarıyla, ilçe ve çevresinin ilk sakinleri Subarlar’dır. Daha sonra Hurriler ve Hititler ile bunlara bağlı çeşitli boylar Tatvan’a hakim olmuşlardır. M.Ö. IX. yüzyıldan itibaren Urartular, Van ve çevresi ile birlikte Tatvan’da üç asır boyunca egemenlik kurmuşlardır. 1071’deki Malazgirt Meydan Savaşından sonra Tatvan; Selçukluların hakimiyetine geçmiştir ve bu durum M.S. 1200’lere kadar devam etmiştir:
1.Gün
Van Kahvaltısı- Ağrı Dağı - Ishak Paşa Sarayı ve Eski Urartu Yerleşimleri - Tendürek Volkanik Dağı - Çaldıran Savaşının Yapıldığı Ova - Muradiye Şelalesi Gezisi
Havalimanda buluşma bilet işlemleri sonrası uçak ile Van’a hareket. Van havalimanına indikten sonra araçlarımıza biniyoruz. Yöresel Van Kahvaltısı ile turumuza başlıyoruz. Kahvaltı sonrasında Doğubayazıt’a doğru yola çıkıyoruz. Panoramik Ağrı Dağları Seyri ve fotoğraf Molası, Panoramik Tendürek Volkanik Dağları ve Çaldıran Savaşının Yapıldığı Ova’nın görülmesinden sonra Ishakpaşa Sarayına geliyoruz. 116 odalı sarayda türbe, cami, surlar, iç ve dış avlular, divan ve harem salonları, koğuşlar bulunur. Gezi sonrasında Bend-i Mahi Üzerinde Görkemli Şelale Muradiye Şelalesi, Adını Bağdat seferine çıkan Osmanlı Padişahı IV. Murat’tan almıştır. Her Mevsim Ayrı Manzara bir şelale için çok da yüksek sayılmayan Muradiye, bend-i mahi çayının kuvvetli akış gücünden dolayı görkemli bir manzara sunar. Bugün gezimizi tamamladıktan Van Bölgesinde bulunana otele konaklama ve akşam yemeği dönüş yoluna geçiyoruz.
2.Gün
Sırakonak Köyü, Apçağa Köyü, Manili Yol, Lökhane, Kemaliye Doğa Tarihi Müzesi, Van Ahtamar Adası- Süphan Dağı, Nemrut Krater Gölü, Emir Bayındır, Çifte Kümbet, Ulu Kümbet, Tatvan,Ahlat Şelçuklu Mezar Taşları Sabah otelde alınan kahvaltı sonrasında Ahtamar Adası ve Kilisesine gitmek için teknemize biniyoruz. Ada içerisindeki mimarisinin çok etkileyici olduğu Ahtamar kilisesi ve içerisindeki kilisenin figürlü repertuarı oldukça zengindir. Bunun yanında İncil ve Tevrat'tan alınmış çeşitli sahneler bulunmaktadır. Yunus Peygamber’in denize atılması, Hz. Meryem ve kucağında İsa, Adem ile Havva'nın Cennet'ten kovulması, Hz. Davut ile Kral Goliat'ın mücadelesi, Samson Filistinli ikilisi, ateşte üç ibrani genci, Aslan ininde Daniel sahneleri bunların başlıcalarıdır. Sonrasında rotamız Van Kalesine doğru ilerliyor, kale içerisinde Urartular'dan kalma Madır (Sardur) Burcu, Analı-Kız açık hava tapınağı, 1. Argişti, Kurucular, Menua ve II. Sarduri kaya mezarları, Bin Merdivenler gördükten sonra Van Gölü ve Süphan Dağı manzaraları eşliğinde Tatvan’a doğru yola çıkıyoruz. 2 saat süreli yolculuk sonrası Tatvan’a gidiyoruz. 1441/1443 yılları arasında faaliyete geçip artık sönmüş bir volkan haline gelen Nemrut Dağı’na doğru aracımızla yola çıkıyoruz. Kısa süreli yolculuk sonrası Nemrut Krater Gölü'ne gidiyoruz. Volkanik bir taş olan oksidiyen taşının oldukça fazla görüldüğü bu doğa harikası krater/çökelti içindeki göl ve gölcükleri gördükten sonra Tatvan'a dönüyoruz. Öğle yemeğimizi afiyetle yedikten sonra yolumuza devam edip Ahlat’a gidiyoruz. Selçukluların günümüze ulaşan Emir Bayındır, Çifte Kümbet, Ulu Kümbet ve Selçuklu Mezarlığı'nı ziyaret edip fotoğraf çektikten Ahlat şehir merkezi turumuzdan sonra Adilcevaz ilçesinde yörenin el sanatlarında baston işçiliğini yakından tanıyoruz. Erciş şehir merkezi turumuzdan sonra akşam saatlerinde Van’a dönüyoruz. Akşam yemeği ve konaklama otelde.
3.Gün
Hoşap Kalesi – Çavuştepe Kalesi – Halime Hatun Türbesi – Selçuklu Mezarlıkları– Van Kalesi – Tuşpa Antik Kenti – Arubani Art Gezisi – Ermeni Savat Gümüş Sabah otelde alınan kahvaltı sonrasında bölgenin dikkat çeken sembol yapılarından birisi Hoşap Kalesine doğru yola çıkıyoruz. İçerisinde Mahmudi Sarayı olarak nitelenen kompleks yapılar yer almaktadır. En üst ve doğu kesimde seyir köşkü, bunun hemen batısında harem ve en batı uçta da selamlık yer almaktadır. Mescid, zindan, fırın ve sarnıç iç kalenin diğer yapılarıdır. Buradaki gezi sonrasında Rizalitli kule tipli tapınaklar grubunda önemli bir yapı yapılar topluğunun da bulunduğu Çavuştepe Kalesine geliyoruz. İçerisinde ahır yapıları, depo binaları, tapınak, saray binaları ve sarnıçlardan oluşan 800 mt tepedeki kaleyi gördükten sonra Gevaş’ta Halime Hatun Türbesi ve Selçuklu Mezarlıklarını ziyaret ediyoruz. Göl kıyısındaki öğlen yemeği molamız sonrası Van Bölgesi adım adım gezmeye devam ediyoruz. Van Kalesine doğru ilerliyor, kale içerisinde Urartular'dan kalma Madır (Sardur) Burcu, Analı-Kız açık hava tapınağı, 1. Argişti, Kurucular, Menua ve II. Sarduri kaya mezarları, Bin Merdivenler gördükten sonra Tuşpa Antik Kentini geziyoruz. Gezimizin son durağı olan Arubani Art Gezisi ( Van Kedisi, Urartu Gümüşü – Ermeni Savat Gümüşü ) Van sanatını yerinde inceledikten sonra Havalimanına hareket bilet işlemleri sonrası İstanbul’a hareket. Yeni bir organizasyonda buluşmak üzere vedalaşıyoruz.
Neden Bizi Tercih Etmelisiniz?
-
23 yıllık deneyim
Müşteriyi dinlemeyi, anlamayı ve ihtiyaçları doğrultusunda mükemmel hizmeti sunmayı, 23 yıllık tarihimizin temelinde tutuyoruz.
-
Kaliteli hizmet
Yaptığımız işe hakimiz, titiz çalışıyor ve tüm müşterilerimiz için yüksek kalitede hizmetler sunuyoruz.
Yardım İstermisiniz?
Size özel fırsatlardan faydalanmak ve haberdar olmak için bizim ile iletişime geçin!
0212 358 30 55kultur@arkorg.com