- Tur Adı:
- Topkapı Sarayı - Ayasofya Müzesi Sultanahmet Cami - Yerebatan Sarnıcı
- Tur Süresi:
- 1 gün
TOPKAPI SARAYI
Topkapı Sarayı, Osmanlı sultanlarının ikametgâhı, devletin yönetim ve eğitim merkezidir. İstanbul fatihi Sultan II. Mehmed tarafından 1460-1478 tarihleri arasında yaptırılmış olan ve zaman içerisinde bazı ilavelerin yapıldığı Saray’da, Osmanlı padişahları ve Saray halkı 19. yüzyıl ortalarına kadar ikamet etmiştir. 1850’lerin başında Sultanlar, mevcut Saray 19. yüzyılın devlet protokolü ve merasimlerine ilişkin gereksinimleri karşılamakta yetersiz kaldığı için Boğaz’daki Dolmabahçe Sarayı’na taşınmışlardır.
İSLAM ESERLERİ MÜZESİ
16. Yüzyıldan günümüze ulaşan ve Kanuni Sultan Süleyman’ın veziri İbrahim Paşa’ya ait olan tek sadrazam sarayında Evkaf-ı İslamiye adı ile ilk defa 27 Nisan 1914 yılında kapılarını ziyaretçilerine açan Müze Kuruluşunun 100. Yılında çağdaş müzecilik kriterlerine uygun olarak hazırlanmış teşhiri, aslına uygun şekilde restore edilmiş 19 Aralık 2014 tarihinde tekrar ziyarete açılan müzeye ziyaretçiler yoğun ilgi göstermektedir.
AYASOFYA MÜZESİ
En çok ziyaret edilen müzeler arasında yer alan Ayasofya; sanat ve mimarlık tarihi bakımından dünyanın en önde gelen anıtlardan biri olup, dünyanın 8. harikası olarak gösterilmektedir. Bu yapı daha 6.yy'da Doğu Romalı Philon tarafından da, dünyanın 8.incisi harikası olarak nitelendirilmiştir. Bugünkü Ayasofya aynı yerde fakat öncekilerinden farklı bir mimari anlayışla yapılmış olan üçüncü yapıdır. Bu yapı, İmparator Justinianos tarafından (527-565) dönemin iki önemli Mimarı olan Tralles'li (Aydın) Anthemios ile Miletos'lu (Balat) İsidoros'a yaptırılmıştır. Yapım çalışmaları sırasında iki baş mimar ile birlikte 100 mimar ve her mimarın emrinde 100 işçi çalıştığı kaynaklarda geçmektedir. Yapımına 23 Şubat 532'de başlanmış, 5 yıl 10 ay gibi kısa bir sürede tamamlanarak büyük bir törenle, 27 Aralık 537' de ibadete açılmıştır.916 yıl kilise olan yapı, 1453 Yılında Fatih Sultan Mehmed tarafından İstanbul'un fethiyle camiye çevrilerek, 482 yıl cami olarak kullanılmıştır. Atatürk'ün emri ve Bakanlar Kurulu'nun Kararı ile 1935 yılında Ayasofya müze olarak kapılarını ziyarete açmıştır.
SULTANAHMET CAMİİ
Hem ibadethane hem de bir sanat eseri olan bu ünlü cami 1609 – 1617 yılları arasında inşa edilmiştir. İnşa edildiği dönemde ve sonrasında uzunca bir süre ihtişamı tüm İslam alemi ve Avrupalılar arasında anlatılan bir şaheserdir. Hatta yabancı dillerde Sultanahmet Camii daha çok Türkçesi “Mavi Cami” anlamına gelen “Blue Mosque” adıyla bilinir. Bunun sebebi ise süslemelerinde kullanılan muhteşem çinilerin renginin mavi olmasıdır. Mimar Sinan’dan sonra Osmanlı mimarisinin en önemli ismi Mimar Sedefkar Mehmet Ağa tarafından yaklaşık 8 yıl süren bir uğraş sonucu bu ihtişamlı cami inşa edilmiş. 14 yaşında tahta çıkan ve dinine bağlılığıyla bilinen Sultan I. Ahmet tarafından Allah’ın ona bahşettiklerine şükretmek için yaptırılmıştır.
YEREBATAN SARNICI
İstanbul, dünyada insanlık tarihi boyunca en köklü, en büyük medeniyetlere ev sahipliği yapmış az sayıda şehirlerden biridir. Bu özelliğinden dolayı İstanbul’da adım başı bir tarihi esere, farklı medeniyetlerin farklı inanç ve geleneklerinden kaynaklanan birbirinden değişik yapılara rastlamak mümkün. Bunlardan biri de Yerebatan Sarnıcı. Sultanahmet’te yer alan yapı, İstanbul‘un bir diğer simgesi olan Ayasofya ile komşudur. Bizans İmparatoru I. Justinianus (572 – 565) tarafından yaptırılan bu büyük yer altı sarnıcı (o zamanki adı Basislika Sarnıcı’dır) suyun içinden yükselen ve sayısız gibi görülen mermer sütunlara bakarak halk arasında “Yerebatan Sarayı” olarak isimlendirilmiştir.
TUR PROGRAMI
Neden Bizi Tercih Etmelisiniz?
-
23 yıllık deneyim
Müşteriyi dinlemeyi, anlamayı ve ihtiyaçları doğrultusunda mükemmel hizmeti sunmayı, 23 yıllık tarihimizin temelinde tutuyoruz.
-
Kaliteli hizmet
Yaptığımız işe hakimiz, titiz çalışıyor ve tüm müşterilerimiz için yüksek kalitede hizmetler sunuyoruz.
Yardım İstermisiniz?
Size özel fırsatlardan faydalanmak ve haberdar olmak için bizim ile iletişime geçin!
0212 358 30 55kultur@arkorg.com