- Tur Adı:
- Batman-Siirt-Cizre-Şırnak Turu
- Tur Süresi:
- 2 gün
Batman, Türkiye Cumhuriyeti’nin Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer alan bir ildir. Dicle'nin aktığı topraklarda zengin tarihi geçmişi koruyan Batman ve antik kenti Hasankeyf, bini aşkın mağaralarıyla, tarihsel anıtlarıyla bir doğa harikasıdır.
Batman tarihi itibarıyla yeni bir şehir olmasina karşın yerleşim alanında kurulan şehirlerin tarihi Sümerlere kadar uzanır. İluh Tepesi'nin bulunduğu alanda bir Sümer şehir yerleşiminin bulunduğu, ancak bataklık bir arazi uzerine kurulu olduğundan şehrin zaman içerisinde yeraltına göçtüğü düşünülmektedir. Ayrıca İluh Tepesi olarak adlandırılan Arazi, Araştırmalar sonucunda doğal olmadığı ve yapay bir tepe olduğu kanıtlanmıştır.
Siirt, Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan bir ildir. Siirt İli Nüfusu: 322.664'dür. Bu nüfusun %70,15'i şehirlerde yaşamaktadır. İlin yüzölçümü 5.717 km²'dir. İlde km²'ye 56 kişi düşmektedir. İlde yıllık nüfus artış oranı %0,72 olmuştur. İl merkezinin denizden yüksekliği: 887 m.'dir
Cizre Nuh (AS) ve oğulları tarafından Tufan sonrası kurulmuştur. Nuh Peygamber türbesinin Cizre’de olması Cizre Surlarının gemi şeklinde oluşu, Gut, Babil, Asir yazıtlarında da Tufan olayını kanıtlamaktadır. 1953-1954 yıllarında Cizre’de yapılan kazılarda bulunan bir plakette, Cizre adının Bazib da (GERZUBAKARTA) olup, nüfusunun 1. 850. 000 olduğunu yazmaktadır. Şehir sınırlarının Katran köyünden kurtuluş köyüne Güzeller köyünden Cafer SADIK’a kadar devam ettiği bilinmektedir. Nuh Peygamber den Gutilere kadar Cizre tarihi bir karanlık içinde olduğundan elimizde belge bulunmamaktadır.
Şırnak Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan bir ildir. Nuh Peygambere'a ait olduğu öne sürülen bir türbe, Şırnak'ın Cizre ilçesinde bulunur. Tufandan sonra Nuh'un ilk yerleştiği şehir olduğu rivayet edilir. İl, Irak ve Suriye'ye komşudur
1.Gün:
Sabah belirtilen Saat’te havalimanında buluşma ve bilet işlemleri ardından Batman’a hareket Batman’da bizi karşılayacak olan aracımızla şehir merkezine gidiyoruz. Petrol Kenti Batman’da panoramik tur yapıp 12. yüzyıldan günümüze gelen Malabadi Köprüsü’nü görüyoruz. Batman’ın şirin ilçesi Kozluk’ta 1705 yılında Garzan aşiretinden Mustafa Bey oğlu İbrahim Bey’in yaptırdığı hoş ve ilginç detayları olan İbrahim Bey Camii’ni ve Kozluk’ta bulunan Ezidi mezarlığını ziyaret ediyoruz. Yemen’in Karn köyünde doğan, kabri Rakka’da olan Veysel Karani’nin adına Siirt’in Baykan ilçesinde yapılmış olan Veysel Karani Türbesi’ni ziyaret ettikten sonra Siirt’e gidiyoruz . 1129 yılına tarihlenen Siirt Ulu Camii ve Cumhuriyet Camii’ni görüp Siirt sokaklarında yürüyerek Siirt Çarşısı’nda geziyor, Siirt battaniyesi üretenleri izliyor ve çarşıda çay molası veriyoruz. Kısa bir moladan hemen sonra medrese kültüründe önemli yeri olan ve pek çok İslam düşünürü yetiştirmiş, Süryanice’den gelen adıyla anılan Tillo’ya geçiyoruz. İlk durağımız Işık Hadisesi’nin gerçekleştiği nokta, Kal’at-ül Üstad. Baştan çıkartıcı bir manzara eşliğinde İsmail Fakirullah Hz ve Erzurumlu İbrahim Hakkı Hz’nin hem hayatlarını, hem de yaptıklarını konuşuyoruz. Tillo Merkez’e dönüp "Anlarsa uzağım yakınımdır, anlamazsa yakınım uzağımdır” sözüyle de bilinen 17. yüzyılda Tillo’da baş müderris olan İsmail Fakirullah Hz’nin türbesi ile Şeyh İbrahim El Mücahid Hz ve Şeyh Hamza El Kebir Hz’nin türbelerine, Ulu Cami, başka bir tepede bulunan Şeyh Memduh Hazretleri ve kadın evliyalardan Şeyh İsmail Fakirullah’ın torunu, Şeyh Memduh Hazretleri’nin eşi Zemzemli Hassa Hazretleri’nin türbelerini de ziyaret ediyor ve Tillo’da bir çay molasından sonra Siirt Merkez’e dönüp otelimize yerleşiyoruz. Akşam yemeği ve konaklama.
2.Gün
Sabah otelde alınan kahvaltı sonrasında bölgenin dikkat çeken sembol yapılarından Cudi ve Gabar dağları arasında güzelliğiyle nefesinizi kesecek olan Kasrık Boğazı’nda vereceğimiz molamızın ardından Cizre’yi geziyoruz. Dicle manzarasını izlemeye doyamayacağınız Cizre Kalesi, Hamidiye Alayları Kışla Binası, Develer Hanı, Mêm Zindanı, Cizre Sarayı’nın dışarıya açılan tek kapısı olan Aslanlı Kapı, Belek Burcu, 12. yüzyıldaki Zengi Hanedanı döneminden günümüze gelen, Cizre Ulu Camii, İsmail Ebul-iz El Cezeri Müzesi, Abdaliye Medresesi, 17. yüzyılda Ehmedê Xani’nin Kürt dilinde yazdığı Mêm û Zin destanının kahramanları Mêm ve Zin’in mezarlarının bulunduğu Mêm û Zin Türbesi, Nuh Peygamber Türbesi, büyük mucit El Cezeri’nin mezarı, 16. yüzyıldan günümüze gelmiş olan Kırmızı Medrese ve Cizre Çarşısı ziyaretleret sonrası otelimize doğru yola çıkıyoruz. Akşam yemeği ve konaklama...
3.Gün
Kahvaltımızın ardından Kasrık Boğazı ve Cizre üzerinden Süryani köylerini görmek üzere yola çıkıyoruz ve yolda İdil’e uğruyoruz. İdil’de Meryemana Kilisesi’ni ziyaret edip orijinal adı Beth Sbirino, halk dilindeki adı Bsorino olan Haberli köyünü gezip, 7. yüzyıla tarihlenen Mor (Aziz) Dodo Kilisesi’ni ziyaret ediyoruz. Süryanice ismi Midın olan Öğündük’te de Mor Yakup Kilisesi’ni ziyaret edip havalimanına hareket ediyoruz bilet işlemleri ardından istanbul’a hareket. Yeni bir organizasyonda buluşmak üzere vedalaşıyoruz.