- Tur Adı:
- Bursa-Cumalıkızık -İznik Turu
- Tur Süresi:
- 1 gün
BURSA
Bursa’nın tarihi yerleri, sadece Türk tarihi için değil, insanlık tarihi açısından önemli sayıldığından UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası olarak koruma altına alınmaya uygun görülmüş yerler. Bu nedenle yerli yabancı her turistin öncelikleri arasında Bursa Gezilecek Yerler denilince Osmanlı’yı bir beylikten imparatorluğa taşıyan Bursa’nın tarihi yerleri geliyor. En güçlü döneminde keşfedilmiş dünyanın 2/3’nü yöneten Osmanlı‘nın bu gelişiminde şehircilik anlayışının, vakıf ve külliyelerinin, hanlarda canlanan ticaretin büyük payı olmuş. Bir dünya devinin beşiğini gezmek isterseniz bu bilgiler çok işinize yarayacak.
İZNİK
İznik, Türkiye'nin Bursa ilinin bir ilçesi ve ilçenin merkezi olan şehir. Adını şehirden alan İznik Gölü'nün doğu kıyısında, Bursa'nın kuzeydoğusunda yer alır. 2014 sayımı itibarı ile nüfusu 42.727 kişidir. İznik adı, şehrin eski adı olan "Nikea"dan gelmektedir. İznik İlçesi, dünyada eşine az rastlanan ve bütünüyle "açık hava müzesi" olan tarihi ve antik bir şehirdir. Yaz kış demeden, adeta bereket saçan verimli toprağı, kendine özgü iklimi ve doğal güzelliği nedeniyle, tarihin her döneminde insanlığın ilgi odaklarından biri haline gelmiştir. İznik'in tarih öncesi çağlardan beri iskan gördüğünü ve çok eski bir tarihte kurulduğunu çevresindeki Prehistorik buluntulardan ve yörede bulunan bol miktardaki höyüklerden anlamaktayız.
CUMALIKIZIK
Osmanlıların Bursa’da ilk yerleştikleri bölgelerden olan Cumalıkızık, 180’i halen kullanılan, bazılarında ise koruma ve restorasyon çalışmalarının yapıldığı toplam 270 ev ile Osmanlı dönemi konut dokusunu günümüze taşımaktadır. Cumalıkızık yerleşiminin güneydoğusunda Uludağ eteklerindeki Ihlamurcu mevkiinde Bizans devrine ait bir kilise kalıntısı 1969 yılında tespit edilmiştir, Kilise kalıntısının yüzeyde rastlanan bazı mimari parçaları Bursa Arkeoloji Müzesi’nde saklanmaktadır. Bursa yakınlarında kurulan Osmanlı Beyliği kuruluşundan kısa zaman sonra bölgeye hakim olmayı başarmış, 1326 yılında Bursa’yı, 1331 yılında İznik’i fethederek yörede varlığını kesin olarak kabul ettirmiştir. Böylece Osmanlı halkının bu topraklara yerleşerek kentler ve köyler oluşturması sağlanmıştır. Cumalıkızık vakıf köyü olarak kurulmuştur ve bu özelliğini yerleşim dokusu konut mimarisi, yaşam biçimine yansıtmıştır. Uludağ’ın kuzeyindeki dik etekler ile vadilerin arasında sıkışıp kalan yöre köylerine bu konumlarından dolayı ”kızık” adı verilmiştir. Köylerin birbirlerinden ayrılması için de dereye yakın olanına Derekızık, Fidye verene Fidyekızık ve Kızık köylerinden topluca gidilerek cuma namazı kılınan köye de Cumalıkızık adları verilmiştir.
1.Gün
05.30 incirli Etica hastanesi önünden hareket
06.00 Kadıköy evlendirme dairesi önünde buluşma ve hareket.
06.30 Osman Gazi köprüsün’den geçiş ve İznik’e hareket.
07.35 Yalovada serpme köy kahvaltısı
09.00 İznik Vakfı Çinicilik Geliştirme Merkezi gezisi
09.30 Ayasofya Camisi (eski müze), Nilüfer Hatun İmareti, Surlar & Kapılar, kilise kalıntıları
11.00 Bursa’ya hareket
12.30 Öğle Yemeği (İskender+Meşrubat+tatlı)
13.00 Kent Müzesi
14.00 Orhangazi Osmangazi Türbeleri
14.30 Ulu Camii-Kozahan
15.30 Cumalıkızık Köyü’ne varış
16.30 Cumalıkızık gezisi
18.00 İstanbul’a hareket
20.30 Sıraları Kadıköy Evlendirme Dairesi Otoparkına varış
Neden Bizi Tercih Etmelisiniz?
-
23 yıllık deneyim
Müşteriyi dinlemeyi, anlamayı ve ihtiyaçları doğrultusunda mükemmel hizmeti sunmayı, 23 yıllık tarihimizin temelinde tutuyoruz.
-
Kaliteli hizmet
Yaptığımız işe hakimiz, titiz çalışıyor ve tüm müşterilerimiz için yüksek kalitede hizmetler sunuyoruz.
Yardım İstermisiniz?
Size özel fırsatlardan faydalanmak ve haberdar olmak için bizim ile iletişime geçin!
0212 358 30 55kultur@arkorg.com